Det första provet man då gör när man anses vara klar med sin utbildning är teoriprovet. Även detta prov genomförs och övervakas av trafikverket. Provet kostar idag 325kr och heter officiellt kunskapsprov.
Teoriprov och uppkörning ska som tidigare nämnt bokas samtidigt och är det så att någon av proven misslyckas så har man 2 månader på sig att göra om och klara det. Provet innehåller totalt 65 frågor som är fördelade på en rad olika områden. Dessa olika delar är fordonskännedom och manövrering, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar.
Innan man får sätta sig ner och skriva provet så ska man först och främst fotografera sig på det kontor man ska göra provet på. Fotograferingen kostar 80kr och till själva maskinen brukar det enligt uppgift vara köer så därför rekommenderar Trafikverket alla som ska genomföra provet att komma i god tid. Efter att fotograferingen är klar ska man skriva sin namnteckning. Detta görs digitalt på en typ av plastplatta. När det är färdigt så har man möjlighet att se hur namnteckningen blev och dessutom ändra den om man blev allt för missnöjd med den.
Självklart görs också en legitimationskontroll på alla som ska skriva upp. Själva provet genomförs på en dator med tillgång till ca 10 olika språk och dessutom uppläsning av samtliga frågor. Maxtiden för provet är 50 minuter och 5 av de totala frågorna är testfrågor som inte kommer att räknas in i slutresultatet. Gränsen för att ett prov ska räknas som godkänt är 52 rätt av 65 frågor, alltså 80% rätt.