Körkort

Motorcykelkörkort

När det kommer till motorcykelkörkort så skiljer det sig en hel del ifrån B-körkortet. Trots att motorcykelbehörighet tidigare har ingått i B-körkortet så har man nu valt att ha en helt separat utbildning för just motorcyklar.

Motorcykelbehörigheten är uppdelat i tre olika klasser. Dessa tre heter A1, A2, och A och det som skiljer mellan de olika klasserna är den maximala vikten och effekten samt kravet på din ålder. Den första klassen som då heter A1 kan man ta så fort man har fyllt 16 år. För A1 får man köra en motorcykel på max 125cc och 11KW. Nästa klass i ordningen är A2 och det kan man ta från 18 års ålder. Om man har ett A1 kort sedan tidigare så behöver man bara genomgå ett körprov för att uppgradera sitt kort. Begränsningen för A1 ligger på 35KW vilket resulterar i cirka 500cc. Den sista klassen kallas A eller obegränsad och för att ta ett sådant kort krävs det en ålder på minst 24 år. A-kortet innebär helt enkelt att du får köra vilket tvåhjuligt fordon som helst utan någon begränsning vad gäller slagvolym och effekt.

I övrigt fungerar det som vanligt med ett teoriprov samt ett manöverprov med en låg- och högfartsdel och ett bromsningsprov. Mer om däck till motorcykel och bike.se och wiki

Kommentera