Körkort

Kostnad för körkort

Hur mycket kostar det då att ta körkort? Självklart så skiljer det en hel del beroende på tidigare kunskaper och hur lätt man har för att lära sig och så vidare. Först av allt är det ju körkortstillståndet som krävs och det kostar som tidigare nämn 220 kronor idag. Utöver det så tillkommer synundersökningen som måste göras i samband med ansökan och det kostar 100 kronor. Efter det så krävs den så kallade handledarutbildningen innan du och din handledare får bege er ut i trafiken. Utbildningen brukar kosta ungefär 300 kronor per person. Så för att du som körkortstagare ska kunna börja med din träning så kostar det alltså ungefär 920 kronor.

Om du sedan väljer att gå vidare med din utbildning på en körskola så kostar själva inskrivningen mellan 1500-1800 kronor. I inskrivningsavgifter brukar det också ingå studiematerial, datortester och även teorilektioner. Därefter är det körlektionerna som kommer att kosta. Lektionerna brukar kosta någonstans mellan 500-700 kronor beroende på skola och längd. Det allra vanligast är att man tar 15-25 lektioner beroende på vilka förkunskaper man har. Så om man då tar 15 lektioner som kostar 500 kronor var så hamnar lektionskostnaden på 7500 kronor.

Efter det är det dags för riskutbildningarna. Riskettan som innefattar alkohol, droger och trötthet kostar ungefär 650kr och risktvåan som innefattar halkkörningen kostar 2350 kronor. Dessa utbildningar slutar då på 3000 kronor.
Till sist är det då proven som ska klaras av. Uppskrivningen kostar då 325 kronor och uppkörningen ca 1200 kronor. Den totala summan blir då 12 945 kronor men kan sträcka sig ända upp till 15-20 tusen beroende på hur många lektioner man behöver köpa.

Kommentera