Körkort

Körkortsteori

Körkortsteorin innefattar i huvudsak de två mest använda körkortsteoriböckerna i Sverige idag. Dessa typ heter Körkortsboken och Du och jag i trafiken. Båda böckerna ges ut av Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR). Körkortsboken är till största del anpassad till dig som håller på och tar B-körkort. Några av avsnitten innehåller dock information som gäller för alla typer av fordonsutbildningar. Ska man däremot ta A- eller C-körkort så räcker det inte enbart med Körkortsboken utan man måste då komplettera med MC-boken eller Tungboken beroende på vilken fordonsutbildning man går.

Körkortsboken kan verka tjock och jobbig att ta sig igenom vid en första anblick men när man väl börjar läsa så märker man ganska snart att det är ett väldigt bra och pedagogiskt upplägg. Högersidan innehåller vanlig informationstext med viktiga nyckelord längst ut. Vänstersidan innehåller inte alls lika mycket text utan är bara en kort och koncis sammanfattning av all text på högersidan. Innehållet på högersidan illustreras faktiskt också på vänstersidan i bilden och illustrationer.

Den här typen av upplägg gör det också enkelt att förstå vad det är som är de viktigaste bitarna i varje kapitel. De hittar man ju enkelt när man då går igenom sammanfattningen på vänstersidan. Det som dock ger boken ett litet minus är att sammanfattningen inte alltid är så utförlig som den kanske borde vara. I vissa kapitel är det faktiskt bara en kort inledningstext. Alla vägmärken kommer i ett separat häfte och längst bak i boken finns ett kapitel som inte ingår i provet men som kan vara bra och kul att kunna, nämligen att köra bil i andra länder.

One thought on “Körkortsteori

Kommentera