Körkort

Köra med släpvagn

Vad gäller tillkopplad släpvagn på personbil så finns det en hel del separata regler som också behandlas i Körkortsboken. Om man bara har tagit ett så kallat B-körkort så är det tillåtet att köra en personbil eller en lätt lastbil med ett tillkopplat lätt släp. I övriga fall krävs ett utökat B-körkort eller BE-körkort som det också kallas.

Så vad är då ett lätt släp? Rent generellt så kan man säga att ett släp med en totalvikt på 750kg eller lägre definieras som ett lätt släp. Men det är också så att ett släp med en högre totalvikt än 750kg också kan klassas som ett lätt släp. För att ett tyngre släp ska klassas som ett lätt så krävs det att den sammanlagda totalvikten för både släp och bil inte överstiger 3500kg. För att köra fordonskombinationer som understiger 3500kg räcker det då med ett vanligt B-körkort.

Vad gäller den utökade behörigheten för B-körkort så ger den rättighet att köra fordonskombinationer som som inte överstiger 4250kg. Det man ska tänka på är att den inte ger några rättigheter att köra större personbilar eller lastbilar utan att den bara gäller för tillkopplad släpvagn.
Det är också väldigt viktigt att man kommer ihåg dessa regler när man byter bil eller kör någon annan bil än sin egen tillfälligt. För det första kan det vara så att säkerheten blir lidande beroende på viktförhållandet mellan bil och släpvagn och för det andra så kommer en överträdelse som upptäcks rapporteras som olovlig körning av polis. Mer om att hyra släpvagn, thule och hos okq8.

Kommentera