Körkort

Godkända Bildäck

Bildäcken är några av de viktigaste delarna för att upprätthålla bilens säkerhet. Ett däck med för lågt tryck ger en förhöjd bränsleförbrukning och ett ojämnt slitage medan ett däck med för högt tryck ger sämre grepp på grund av en mindre anläggningsyta. Vilket tryck man ska i däcken beror också på hur mycket bilen väger och hur mycket den ska lastas med.

Alla däck är förstärka med en typ av armering som består av små ståltrådar. Förr i tiden låg dessa ståltrådar diagonalt inuti däcket vilket ledde till att de kallades diagonaldäck. Runt 70-talet ändrades konstruktionen och man valde att lägga trådarna parallellt med hjulets radier alltså tvärs över däcket istället. Denna typ av däck kallas för radialdäck och är den modell som alla moderna däck tillverkas efter.

Sommardäck som enbart ska användas vid sommarväglag ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6mm. Det som dock är viktigt att tänka på är att mönstret alla helst ska vara 3mm eller mer för att kunna ge ordentlig friktion vid fuktig vägbana. Vinterdäcken som enligt lag måste finnas på bilen mellan den 1 december fram till den 31 mars ska minst ha en mönsterdjup på 3mm. Det finns också något som kallas för året runt däck men det allra bästa är att använda sommar- och vinterdäck vid respektive säsong för allra bästa väghållning.

Kommentera