Körkort

Busskörkort

En minibuss får man oftast köra med sitt vanliga B-körkort men när det kommer till större bussar så finns det en hel del andra krav och regler. För att få köra en riktig buss så krävs det att man har ett speciellt körkort med behörighet D. De första två kraven för att kunna ta ett busskörkort är att man har ett B-körkort sedan tidigare och att man måste ha ett giltigt körkortstillstånd som med alla andra körkortsbehörigheter.

Utöver ovanstående krav så krävs det också att man har fyllt 21 år och är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i över 6 månader. Till sist gör man det vanliga förarprovet som precis som för alla andra behörigheter innefattar ett teoriprov samt ett körprov som båda är inriktade på just bussens förutsättningar.

Att köra buss ställer mycket högre krav på dig som förare än i en vanlig personbil. Man måste helt enkelt lära sig att kunna planera körningen i en större utsträckning och kunna hantera fordonets storlek i trafiken. För att kunna börja övningsköra med buss så krävs det att man har fyllt 20 år och har ett B-körkort. Utöver det så krävs det också att man har en godkänd och utbildad handledare.

Kommentera